Savjeti o ugostiteljskom tekstilu


1) DAMAST [dàmast / damask] je žakardna tkanina s figuralnim ili ornamentnim uzorcima. Damast je prirodni materijal, koji je još od davnih vremena bio poznat po svojoj kvaliteti, punoći i gustoći materijala.  Dobio je ime po sirijskome gradu Damasku, gdje se počeo proizvoditi u srednjem vijeku posebnom vrstom prepletenja. Damast uzorci su često protkani različitim geometrijskim oblicima, šarama i prugama, a prisutan je i karakteristični sedefasti sjaj u istoj boji kao i materijal (sjaj se istiće zbog atlasnog veza). Najčešći su pamučni i laneni damast za stolno i posteljno rublje, dok se svileni damast rabi za izradu svečane odjeće. Kada govorimo o stolnjacima, nadstolnjacima i salvetama iz našeg asortimana, govorimo o Damast tkanini izrađenoj od najfinijeg 100% prirodnog pamuka.

2) TEKSTIL - riječ „tekstil", dolazi od latinske riječi „textilis” što znači „utkano”. Tekstil je elastični materijal napravljen od sitnih vlakana koja čine predivo. Predivo se radi od umjetnih ili prirodnih vlakana (vuna, svila, pamuk, lan,... ), a obrađuje se na vretenu. Vreteno je ručna alatka koja kratka vlakna spaja u čvrstu dugačku nit.

3) TKANINE su plošni tekstilni proizvodi dobiveni isprepletanjem dvaju sustava niti pod pravim kutom i po pravilima veza. Uzdužni sustav niti naziva se osnovom, a poprečni potkom. Gornju stranu tkanine nazivamo lice, a donju strana naličje, a postoje i tkanine s dva lica. Broj veznih točaka ili gustoća veza u tkanini ovisi o vrsti veza i bitno utječe na njezina svojstva, pogotovo o čvrstoći, otpornost na smicanje, savitljivost ili krutost, a određuje i njezin izgled i teksturu. Tkanine najjednostavnijih i pravilnih konstrukcija dobivaju se tkanjem prema pravilima osnovnih vezova: platnenoga, kepernog i atlasnog. 

  - Platneni vez najjednostavniji je i najgušći vez. Ima najveći broje veznih točaka. U tkaninama toga veza naizmjence se isprepleću osnovne i potkine niti tako da je s gornje strane u jednom redu svaka druga osnovna iznad potkine niti te svaka druga potka iznad osnovne niti.

  - Keperni vez prepoznatljiv je po koso položenim rebrastim prugama koje potječu od svojstvenoga načina povezivanja osnovinih i potkinih niti. Kod toga veza potkina nit u jednom redu naizmjenično prolazi ispod jedne osnovne niti, pa zatim iznad dvije do tri osnovne niti i tako po cijeloj širini tkanine. 

  - Atlasni vez osnovna nit povezuje svaku petu potku, što znači da potka u jednom redu prolazi iznad najmanje četiri osnovne niti, zatim ispod jedne, pa ponovno iznad četiri niti osnove. 

Od pamučnih tkanina najpoznatije su vrste sirova platna – žutica, buhač, molino, džepovina.  Jednobojne ili tiskane tkanine u platnenom vezu – šifon, cic, kreton, oksford, zefir. A fine i prozračne vrste su batist, muslin, organdi. U kombinaciji platnenoga, kepernog ili atlasnoga veza su popelin, damast, gradl.

4) KAKO PRAVILNO POSTAVITI STOLOVE?

Stolovi se često slažu simetrično, s prolazom za goste. Važno je da između stolova konobar može prići gostima, ali treba voditi i brigu za goste da imaju prostora za sjedenje i ustajanje - da ne ometaju jedni druge.

U pravilu svaki gost za stolom treba imati oko 60 cm širine i 40 cm dubine stola. Ako ploče stolova nisu obložene filcom, stavljaju se podstolnjaci napravljeni od debljeg platna koje se gumom pričvršćuju za stolove i ne smije se vidjeti. Na njih se postavljaju stolnjaci i nadstolnjaci. 

Veličina stolnjaka ovisi o dimenzijama i obliku stola - najčešći su četvrtasti, okrugli i ovalni stolnjaci. 

Četvrtasti stolovi trebaju i četvrtaste stolnjake, a veličina stolnjaka određuje se mjerenjem duljine i širine stola. U obzir se treba uzeti i višak materijala koji će lijepo padati sa stola.

Pravilo glasi da za "bogati stol" stolnjak treba napustiti/visiti 30 centimetara sa svih strana ili do poda stola. 
Kod mjerenja okruglog stolnjaka, treba izmjerite promjer i dodati željenu duljinu pada stolnjaka. Ako na okrugli stol stavljate četvrtasti stolnjak rubovi moraju visjeti preko nogu stola. 
Kod spajanja stolova trebat će veći broj stolnjaka, a rubovi stolnjaka se trebaju preklapati za najmanje 10 centimetara.

Nadstolnjak se stavlja preko stolnjaka kako bi ga zaštitio. 
Francuski način postavljanja nadstolnjaka pokriva cijele ploče stola, dok kod njemačkog načina uglovi stola ostaju nepokriveni. 

Pravilo je da se nadstolnjaci mijenjaju poslije svakog gosta, bez obzira u kakvom su stanju. 
Uvijek treba izabrati kvalitetan stolnjak i nadstolnjak jer su oni ukras Vašeg restorana.

5) SIMBOLI ZA ODRŽAVANJE TEKSTILA

Normalni postupak pranja, najviša temperatura pranja odjeće 95°C.
Normalni postupak pranja, najviša temperatura pranja iznosi 60°C.

Profesionalno kemijsko čišćenje ugljik tetrakloridom standardno čišćenje.

Sušenje na žici.
Maksimalna temperatura glačanja 200°C.
Dopušteno izbjeljivanje sa svim izbjeljivačima.
Zabranjeno izbjeljivanje.
Dopuštanje izbjeljivanje izbjeljivačima na bazi klora.


6) 100% PAMUK je izuzetno kvalitetan, udoban i mekan prirodni materijal. Njegovo glavno svojstvo je prozračnost. Upravo to njegovo svojstvo prozračnosti svrstava ga u lagane materijale koji „dišu“, tj. dobro propuštaju vlagu. Pamuk je izuzetno zahvalan materijal, može se prati na visokim temperaturama i sušiti u sušilici. Bijeli i svijetli pamuk periv je na temperaturi do 95°C. Kod srednje tamnih i tamnih boja pamuka treba dobro obratiti pozornost na temperaturu na kojoj se pere i da se obavezno ne suši u sušilici jer shodno tome tamne boje jako brzo izblijede. Srednje tamni i tamni pamuk periv je najčešće od 40-60°C ovisno o stupnju tamnoće. Prilikom kupnje pamuka obavezno treba obratiti pažnju na skupljanje materijala. U prosjeku pamuk u širinu se skuplja oko 2-3%, dok u dužinu skupljanje iznosi 4-7%. Ukoliko se pridržavate ovih uputstva, ne biste trebali imati nikakvih problema s održavanjem.