Damast, tkanine i vezovi

Damast [dàmast / damask] je žakardna tkanina s figuralnim ili ornamentnim uzorcima. Damast je prirodni materijal, koji je još od davnih vremena bio poznat po svojoj kvaliteti, punoći i gustoći materijala.  Dobio je ime po sirijskome gradu Damasku, gdje se počeo proizvoditi u srednjem vijeku posebnom vrstom prepletenja. Damast uzorci su često protkani različitim geometrijskim oblicima, šarama i prugama, a prisutan je i karakteristični sedefasti sjaj u istoj boji kao i materijal (sjaj se istiće zbog atlasnog veza). Najčešći su pamučni i laneni damast za stolno i posteljno rublje, dok se svileni damast rabi za izradu svečane odjeće. Kada govorimo o stolnjacima, nadstolnjacima i salvetama iz našeg asortimana, govorimo o Damast tkanini izrađenoj od najfinijeg 100% prirodnog pamuka.

Tkanine su plošni tekstilni proizvodi dobiveni isprepletanjem dvaju sustava niti pod pravim kutom i po pravilima veza. Uzdužni sustav niti naziva se osnovom, a poprečni potkom. Gornju stranu tkanine nazivamo lice, a donju strana naličje, a postoje i tkanine s dva lica. Broj veznih točaka ili gustoća veza u tkanini ovisi o vrsti veza i bitno utječe na njezina svojstva, pogotovo o čvrstoći, otpornost na smicanje, savitljivost ili krutost, a određuje i njezin izgled i teksturu. Tkanine najjednostavnijih i pravilnih konstrukcija dobivaju se tkanjem prema pravilima osnovnih vezova: platnenoga, kepernog i atlasnog. 

* Platneni vez najjednostavniji je i najgušći vez. Ima najveći broje veznih točaka. U tkaninama toga veza naizmjence se isprepleću osnovne i potkine niti tako da je s gornje strane u jednom redu svaka druga osnovna iznad potkine niti te svaka druga potka iznad osnovne niti.

* Keperni vez prepoznatljiv je po koso položenim rebrastim prugama koje potječu od svojstvenoga načina povezivanja osnovinih i potkinih niti. Kod toga veza potkina nit u jednom redu naizmjenično prolazi ispod jedne osnovne niti, pa zatim iznad dvije do tri osnovne niti i tako po cijeloj širini tkanine. 

* Atlasni vez osnovna nit povezuje svaku petu potku, što znači da potka u jednom redu prolazi iznad najmanje četiri osnovne niti, zatim ispod jedne, pa ponovno iznad četiri niti osnove. 

Od pamučnih tkanina najpoznatije su vrste sirova platna – žutica, buhač, molino, džepovina.  Jednobojne ili tiskane tkanine u platnenom vezu – šifon, cic, kreton, oksford, zefir. A fine i prozračne vrste su batist, muslin, organdi. U kombinaciji platnenoga, kepernog ili atlasnoga veza su popelin, damast, gradl.